Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. apríl 2025Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zubní lekári: Potraviny s vysokým obsahom cukru škodia ústnej dutine

Na snímke kryštálový cukor. Foto: TASR

Škodlivá je aj konzumácia potravín s výraznou kyslosťou, ako napríklad tradičné citrusové šťavy, limonády, ale aj energetické nápoje.

Bratislava 23. marca (TASR) - Pri udržiavaní zdravia ústnej dutiny zohráva dôležitú úlohu výživa. Škodlivé sú napríklad potraviny s vysokým obsahom cukru či citrusové šťavy. Naopak, zdravie ústnej dutiny podporuje strava bohatá na vápnik, fosfor a vitamín D. Pre TASR to uviedol prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Igor Moravčík.

Ako uviedol, nadmerná a častá konzumácia sladkostí, ako aj potravín s vysokým obsahom cukru poskytuje ideálnu pôdu pre baktérie, ktoré pri rozklade cukrov produkujú kyseliny, čo vedie k erózii zubnej skloviny a následnému vzniku kazov.

Škodlivá je aj konzumácia potravín s výraznou kyslosťou, ako napríklad tradičné citrusové šťavy, limonády, ale aj energetické nápoje. "Svojou vysokou kyslosťou výrazne prispievajú k degradácii skloviny," poznamenal Moravčík.

Naopak, vyvážená strava bohatá na vápnik, fosfor a vitamín D je dôležitá pre zdravie zubov. "Tieto živiny pomáhajú posilňovať sklovinu a podporujú celkové zdravie ústnej dutiny," vysvetlil. Dôležitý je podľa neho tiež pravidelný príjem vody. Tá neutralizuje škodlivé kyseliny, čím sa udržiava optimálne prostredie pre zdravie ústnej dutiny.